Pro zpomalené záběry doporučujeme natáčet videa ve vyšší snímkové frekvenci (FPS) na příslušné rozlišení. Toto je nutné nastavit ve Vaší kameře. Čím vyšší snímkovací frekvence, tolikrát je možné video zpomalit bez ztráty kvality.


V závislosti na typu vaší kamery umí záběr zpomalit buďto přímo kamera (stejně jako např. zrychlená videa - Timelapse) nebo je nutné záběr zpomalit až následně ve střihovém programu. 


Běžné video točené na 25/30 FPS je video 1:1. Pokud točíte video v daném rozlišení nastaveném například na 60 FPS, můžete video zpomalit 2x bez ztráty jakékoliv kvality. Pokud na 120 FPS, lze zpomalit až 4x atd.V reálu lze ale video zpomalit mnohem více. Střihový program snímky dopočítává tak, aby byla zachována plynulost a ostrost záběru. Faktory, které ovlivňují kvalitu zpomalení videa jsou například, jak je video natočeno (lépe se zpomaluje objekt, který je na bílém pozadí, než objekt, za kterým je složité různobarevné pozadí), na jaké FPS je video natočeno a samozřejmě jak kvalitní software případně používáte.


Existují speciální programy a pluginy pro střihové programy, které umožňují opravdu velice kvalitní zpomalení několikanásobně lépe než běžné střihové programy.

 


Zde pár zajimavých odkazů a videí:


http://zrcadlovkou.cz/tutorial-super-slow-motion-twixtor

http://www.cnews.cz/twixtor-prevede-obycejne-video-na-uzasne-slow-motion

http://www.genusplus.cz/zblizka/fo-to-12-zpomalene-zabery-si-zadaji-zatracene-rychlou-kameru